Com sobreviure a la mort d'un fill?

-
Neix la fundació privada Acompanya-Ca n'Eva, a l'empara de l'Hospital de Sant Joan de Déu

ESPLUGUES DE LLOBREGAT— 6 Abril 2006 — EI 8 de març passat es va presentar públicament una nova entitat que mirarà de completar les mancances que hi ha en el terreny de l'elaboració del dol, i sobretot d'un dol en concret: la mort d'un fill. Acompanya-Ca n'Eva sorgeix de la iniciativa d'un grup de famílies que han experimentat la pèrdua d'un fill i el seu objectiu central serà acompanyar integralment en els processos de dol, especialment en els d'un nen o jove. L'associació neix a redós de l'Hospital Sant Joan de Déu i amb el suport del bisbat de Sant Feliu de Llobregat i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

A un fill que perd els pares se l'anomena orfe, però i uns pares que perden un fill? No hi ha ni una paraula per anomenar aquesta experiència. Les per-sones que estan al capdavant de la nova fundació privada Acompanya-Ca n'Eva en saben molt sobre aquesta experiència terrible. El seu coordinador general, Miquel Mora i Previ, va haver de superar, si és que es pot arribar a superar mai del tot, la mort d'una filla, l'Eva. Durant la seva malaltia va ser un dels molts usuaris de l'Hospital Sant Joan de Déu. Confessa que al principi odiava aquelles instal·lacions, per tot el que comportaven, però admet que «sense els professionals i tota la gent de l'hospital, ara no seríem aquí».

Per això, el dia escollit per al naixement oficial d'aquesta associació, que pretén ajudar totes les persones que hagin de viure el dol per un fill, va ser la festivitat de Sant Joan de Déu i el lloc, el saló d'actes d'aquest hospital. Van acudir a la presentació, com a mostra de suport a la iniciativa, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Agustí Cortès; el secretari d'Estratègia i Coordinació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells i Díaz, i el superior provincial de l'orde dels Germans de Sant Joan de Déu, el germà Quim Erra i Màs, entre altres.

«Per a tots nosaltres és un honor comptar amb aquesta sensibilitat. Trobar persones que acompanyin en una situació límit, com és el dol, és motiu d'alegria», va proclamar Mons. Cortès, i va explicar que «ser al costat no és només ser-hi present, sinó que és crear un espai de comunicació on el qui pateix troba un horitzó. Aquesta societat ha de ser humanitzada per l'amor concret, com el d'aquesta entitat».


Recuperar el sentit de la vida

Igual de satisfet es va mostrar el representant del Departament de Salut de la Generalitat. Manel Balcells va comentar el següent: «Ja coneixíem el treball de l'Hospital de Sant Joan de Déu en l'acompanyament en el dol, i quan vam veure els continguts d'aquesta nova fundació vam tenir una grata sorpresa. Suposa un espai on recuperar el sentit de la vida».

«Una iniciativa como ésta enriquece el tejido social y hace que la salud mental sea responsabilidad de todos»

Va reconèixer que els professionals de la medicina «estem blindats per la força del costum de veure el patiment a diari», per la qual cosa «la pèrdua d'un nen necessita l'acompanyament que només poden oferir les associacions de familiars o les fundacions com aquesta». A més, la Generalitat va voler donar suport explícitament a una iniciativa com la d'Acompanya-Ca n'Eva des d'una perspectiva de la prevenció: «Des del Departament de Salut —va assenyalar Balcells— creiem que cal tractar el dol per a la prevenció de les malalties mentals. Una iniciativa com aquesta enriqueix el teixit social i fa que la salut mental sigui responsabilitat de tots.»

De la seva banda, el Dr. Francesc Torralba, doctor en Filosofia i en Teologia, va ser l 'encarregat de pronunciar una conferència sobre el sentit i la necessitat de l'acompanyament i, per tant, d'una entitat com la presentada. Va basar la xerrada en tres conceptes principals: l'absència de la persona estimada, la necessitat d'establir vincles i lligams per afrontar aquesta absència i com reconstruir el sentit de la vida. «L'absència d'un ésser estimat genera una crisi en el sentit de la vida. Però si quan som en plena caiguda, hi ha una mà d'algú que ha passat pel mateix, llavors remuntem. La persona mai no torna a ser el que era, però torna a recuperar les ganes de viure», va explicar Torralba. «La paraula i l'escolta sorgides de l'experiència —sóc dels qui ho penso— guareixen.»
Finalment, el germà Quim Erra i Màs va afirmar que la fundació està molt en la línia del treball fet a l'Hospital de Sant Joan de Déu i va veure en la creació d'aquesta associació una doble possibilitat per als qui participen en la seva tasca: ajudar-se un mateix i alhora, els altres.

Seguint el carisma de sant Joan de Déu

La fundació privada Acompanya-Ca n'Eva es manifesta col·laboradora de l'Obra Hospitalària dels Germans de Sant Joan de Déu. Constitueixen l'entitat un equip format per professionals, voluntaris i famílies que, des de la fundació, seguint el carisma de sant Joan de Déu, volen contribuir al fet que els processos de dol es puguin elaborar de la manera més favorable possible.

Com ho fan possible? Mitjançant un espai de trobada que facilita, d'una banda, un servei d'orientació i suport continuats en tot allò que l'usuari pot demanar, i de l'altra, activitats de tot tipus, elaborades i coordinades professionalment, adreçades a totes les edats. En el seu pla d'acció s'inclou l'elaboració de materials d'ajuda i l'oferta de sessions i jornades de suport adreçades als col·lectius seguents: professionals de la sanitat, cuidadors, educadors, professors i aquelles persones que ho demanin.

Catalunya Cristiana
Consuelo Chaves